Acord de consens per regular l’escalada als penya-segats del Montgrí.

Els penya-segats que pertanyen al parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter es consolida com l’única zona on els amants de l’aventura i la roca en el seu estat natural poden escalar sense trobar-se gairebé cap indici de la presència humana.

Conjuntament amb altres col·lectius i recolzats per la FEEC des del primer moment, els gestors del parc van accedir a la demanda que a la nova llei que regula l’escalada a totes les àrees de l’espai protegit es deixés molt clar quina seria l’ètica de l’escalada als penya-segats, tant de les obertures de nous itineraris com a les repeticions. La mateixa ètica que els companys de zones com Pembroke, al sud de Gal·les, han sabut protegir i mantenir des de fa molts anys: “non-expansion, no bolting, trad climbing”; o com ens agrada anomenar en el nostre idioma: escalada tradicional o escalada neta.

Des del redescobriment de la zona per part d’una colla d’escaladors de les comarques gironines, Vallès, Barcelonès i fins i tot d’Euskadi, l’activitat d’exploració i de descoberta ha anat augmentant cada dia més. Les noves línies, recollides al web www.escaladatradicional.com, contemplen un llarg espectre: llargues i surrealistes travesses arran de mar, diedres i sostres alpins, clàssiques assequibles per tothom, totxos per tots els gustos… inclús difícils desafiaments que posen a prova la força i el coratge.

Aventura, incertesa, aprenentatge, respecte, sostenibilitat… Característiques inseparables de l’escalada neta, de la natura, de les muntanyes. Ens ha tocat ser els guardians de les muntanyes sagrades que els nostres ancestres ens han cedit perquè nosaltres fem el mateix amb els nostres fills, deixant-se-les millor que les hem trobat.

Veure REGULACIÓ al web oficial del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Enllàç notícia FEEC

Enllàç notícia diari Público

Notícia TV3: